Hotspots - dagje uit in Friesland
Bijzonder overnachten in Friesland
Watersport - jachthavens - jachtverhuur - yachts - bootverhuur - zeilen in Friesland
Uitgekiende links naar campings - evenementen - musea - dagje uit - dagje weg - eilanden in Friesland
Redactie dagje Friesland - Andromedagroep - AndromedaDesign Drachten Friesland

 

 

 

 
 
Hotspots
 
 

Galerie · kunstcafé De DreamENGWIERUM
— Het ís een ‘dream’, deze prachtige locatie van de gelijknamige galerie en kunstcafé. De naam van de locatie is bedacht naar aanleiding van een minder dromerige omstandigheid: de Friese film naar aanleiding van de zaak Hogerhuis, de broers die onschuldig vastzaten vanwege een niet gepleegde roofoverval. De film is in de jaren tachtig van de vorige eeuw gedeeltelijk opgenomen op de kade van Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Deze contradictie vergeet je snel, zodra je na een heerlijke fiets- of wandeltocht neerstrijkt op het terras aan het water of in het pittoreske bruine café aan de –monumentale– haven.

Galerie

In galerie De Dream zijn regelmatig exposities van bekende en minder bekende kunstenaars te bezichtigen. Het werk is ook te koop. Afhankelijk van de omvang van het tentoongestelde werk zal ook in het café-gedeelte een en ander te zien zijn.

Kunstcafé

Het cafégedeelte van De Dream ademt nog helemaal de eeuwenoude sfeer. Menigeen herinnert zich ter plekke nog de activiteiten van weleer: de garnalenvissers die hun schepen aan de kaden legden, de visafslag en de borrel in de herberg...
Met het ontstaan van het Lauwersmeer zijn deze activiteiten verdwenen, de sfeer is echter nooit verloren gegaan.

Exposities

Regelmatig tonen kunstenaars hun werk in De Dream. Hieronder een doek van de Chinese schilder Zhongnai Han die ooit in De Dream was te bewonderen.Zhongnai Han – ‘Dream’

 

 

 

Goedkope onderdelen voor de Raspberry Pi computer

De Spitkeet Harkema

It Damshûs

Overige informatie
Adres
Galerie-kunstcafé De Dream
Sylsterwei 21
9132 EL Engwierum
(Dokkumer Nieuwe Zijlen)
Tel. (0511) 451 121
Openingstijden
Raadpleeg de website.
Website

Cultuurhistorie Engwierum
De naam Engwierum stamt waarschijnlijk af van Edingawerum, dat ongeveer betekent: ‘de terpen waarop vroeger de Edinga's woonden’. Engwierum lag vroeger aan zee waar het Dokkumer Diep overging in Lauwerszee. Door aanslibbing kwam het dorp steeds verder van zee af te liggen. De afdamming van het Dokkumer Diep in 1729 betekende de afsluiting van dit proces.

De oude slaperdijk bij Engwierum herinnert nog aan de oorspronkelijke ligging van het dorp aan zee. Eenmaal in Engwierum mag een kijkje bij de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen niet achterwege blijven. Daar werd in 1729 de zeeweg naar Dokkum afgesloten. De sluis doet nog altijd dienst, maar nu hoofdzakelijk voor plezierboten die via Dokkum of de Zwemmer naar het Lauwersmeer varen. Een monument bij de sluizen herinnert aan twee figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de sluizen, namelijk Willem Lore en J. Vegelin van Claerbergen.

Recreatie en toerisme
Engwierum is een levend en gezellig dorpje in Noord-Friesland. Het ligt aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer.
Aan de zuidwestkant van het Lauwersmeer is een verrassend veelzijdig natuurgebied ontstaan, met tal van fiets- en wandel-paden. Er zijn goede overnachtingsmogelijk-heden w.o. een recreatieboerderij, hotel (Dokkumer Nieuwe Zijlen), camping en jachthaven (Dokkumer Nieuwe Zijlen). Recreatie en toerisme zullen hier in de toekomst nog worden versterkt. Bezoek ook de Lauwersmeer Koerier.