Hotspots - dagje uit in Friesland
Bijzonder overnachten in Friesland
Watersport - jachthavens - jachtverhuur - yachts - bootverhuur - zeilen in Friesland
Uitgekiende links naar campings - evenementen - musea - dagje uit - dagje weg - eilanden in Friesland
Redactie dagje Friesland - Andromedagroep - AndromedaDesign Drachten Friesland

 

 

 

 
 
Hotspots
 
 

Sonnema Berenburg – distilleerderij


BOLSWARD
— Sonnema Berenburg zag het licht in 1860 in Dokkum. Hier ontwikkelde herbergier Fedde Sonnema zijn eigen unieke recept voor beerenburg, waarvoor hij zelf de kruiden selecteerde en verzamelde. Een deel van deze kruiden betrok Fedde Sonnema van één van de nazaten van Hendrik Beerenburg, een gerenommeerde Amsterdamse kruiden-handelaar die naam had gemaakt door kruidenpakketjes te verkopen aan Friese schippers die naar de bollenstreek in het Westen voeren. Het aftreksel kreeg de naam van zijn ontdekker: Beerenburg.

Fedde was eigenwijs genoeg om aan het kruidenpakket van Hendrik Beerenburg een persoonlijke noot toe te voegen. En dus ging Fedde op zoek naar kruiden en zocht naar de juiste verhouding om de drank te perfectioneren. Fedde vond de kruiden langs de oevers van de Friese meren, in weilanden en langs paden. Al de kruiden deed Fedde in een grote glazen pot, die in de gelagkamer van zijn herberg stond. Vervolgens goot hij er jenever over. Na 24 uur kon hij een glanzende, roodbruine drank aftappen, die zo goed in de smaak viel dat menige gast wel eens een keertje extra zijn herberg bezocht.

Ook Fedde Sonnema noemde drank naar de ontdekker ervan: Beerenburg Maar uit eigenzinnigheid gaf hij ook hieraan zijn eigen draai. Vandaar dat Sonnema Berenburg maar met één 'e' geschreven wordt.

Sonnema groeide uit tot een fabriekje, dat na verloop van tijd al weer snel te klein werd om aan de steeds toenemende vraag te kunnen voldoen. Een vraag die inmiddels ver voorbij de regio van Dokkum strekte en zelfs tot ver over de provinciegrenzen reikte. De grotere productieruimte werd gevonden bij de firma Klaas Plantinga in Bolsward, eveneens een bekend producent van beerenburg. De beide Friezen staken de koppen bij elkaar en spraken af om op velerlei terrein samen te gaan werken. De beerenburg bleven zij ieder op hun eigen wijze maken.

Tot op de dag van vandaag is de Berenburg van Sonnema nog altijd dezelfde gebleven. De kruiden worden gedurende 24 uur getrokken op jenever. In de zogenaamde trektanks ontstaat een kruidenlaag van ongeveer 50 centimeter. Door iedere keer nieuwe kruiden toe te voegen en een gedeelte van de oude kruiden eruit te halen, wordt er een evenwichtige, kruidige drank vervaardigd.

Ben je benieuwd hoe ze al die kruiden in een fles krijgen? Kom dan eens kijken in ons bezoekerscentrum in Bolsward. Tijdens een rondleiding van ongeveer vijf kwartier maak je kennis met een stukje Friesland en zal je duidelijk worden waarom Sonnema Berenburg zo'n bijzonder drankje is.

De rondleiding bestaat uit een videopresentatie, een kijkje op de kruidenzolder en een rondleiding in de fabriek met uitleg over het productie- en verpakkingsproces. Na afloop van de rondleiding kan er in het proeflokaal worden genoten van ‘Het Nasjonale slokje fan Fryslân’. Je wordt ontvangen in een gezellig ingericht oud-Fries café met een kopje koffie of thee en Friese ‘dumkes’ (koekje).

Tot slot nog een citaat van Fedde Sonnema na een slokje van zijn negenenveertigste creatie: ‘As pisset my in ingeltsje oer de tonge.’

 

 

 

Goedkope onderdelen voor de Raspberry Pi computer

De Spitkeet Harkema

It Damshûs

Overige informatie
Adres
Distilleerderij Sonnema
Stoombootkade 12
8701 KA Bolsward

Tel. (0515) 572 949
Fax (0515) 575 561

E-mail: info@sonnema.nl

Openingstijden
Raadpleeg de website.
Prijzen
Raadpleeg de website.
Website