Hotspots - dagje uit in Friesland
Bijzonder overnachten in Friesland
Watersport - jachthavens - jachtverhuur - yachts - bootverhuur - zeilen in Friesland
Uitgekiende links naar campings - evenementen - musea - dagje uit - dagje weg - eilanden in Friesland
Redactie dagje Friesland - Andromedagroep - AndromedaDesign Drachten Friesland

 

 

 

 
 
Hotspots
 
 

Historische scheepswerf en skûtsjemuseum


EARNEWÂLD
— Op bedrijventerrein ‘de Stripe’ in Earnewâld staat een bijzonder gebouw. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friesche scheepswerf. Hier is het skûtsjemuseum ‘De Stripe’ gevestigd.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes, en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Niet alleen kijken
Je wordt ontvangen in een gezellige kantine, waarin de schipperskroeg te herkennen is. De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs’ en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts. In een speciaal ingerichte schipperskamer kun je zelf in oude werfboeken van de beroemde scheepsbouwer ‘Eeltsjebaas’ E. Holtrop van der Zee doorsneupen. Bestekken en unieke documenten zijn in te zien. Scheepsmodellen en een rijke fotocollectie geven een beeld van skûtsjes in hun natuurlijke omgeving, het Fries-Groningse waterland.

Er zijn opnames te horen van schippers uit vroeger tijd, die fel discussiëren over protesten en aanvaringen. Op video zijn wedstrijdsituaties vastgelegd.

In de nagebouwde roef ruik, voel en proef je het oude schippersleven. Je ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. Je ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade ligt meestal een skûtsje, klaar om uit te varen. Ook andere vaar- en voertuigen hebben hier hun plek en zware onderdelen als mast en giek.

Prachtige omgeving
Vlak tegenover ‘De Stripe’ begint een wandelroute door natuurgebied van ‘It Fryske Gea’ die bij de expositieruimte ‘De Reidplûm’ uitkomt. Na een korte wandeling kun je ook met de pont over It Wiid, om van daaruit fiets- en wandeltochten te maken. Zo is er in en rond het skûtsjemuseum van alles te beleven en te ontdekken.

 

 

 

Goedkope onderdelen voor de Raspberry Pi computer

De Spitkeet Harkema

It Damshûs

Overige informatie
Adres
Historische scheepswerf en skûtsjemuseum
De Stripe 12
9264 TW Earnewâld
Openingstijden
Raadpleeg de website.
Prijzen
Raadpleeg de website.
Website