Hotspots - dagje uit in Friesland
Bijzonder overnachten in Friesland
Watersport - jachthavens - jachtverhuur - yachts - bootverhuur - zeilen in Friesland
Uitgekiende links naar campings - evenementen - musea - dagje uit - dagje weg - eilanden in Friesland
Redactie dagje Friesland - Andromedagroep - AndromedaDesign Drachten Friesland

 

 

 

 
 
Hotspots
 
 

Nationaal Park Schiermonnikoog


SCHIERMONNIKOOG
— Een oase van rust, een prachtige natuur, een oud dorp, kilometers fiets- en wandelroutes, heerlijk eten in de vele restaurantjes en dat alles op het kleinste bewoonde Waddeneiland van 16 kilometer lang en 4 kilometer breed. Dat is Schiermonnikoog!

De naam ontleent zich aan de pijen van de monniken die zich er in 1166 vestigden: schier = grijs, oog = eiland. De grijze monniken, die het eiland als uithof van hun klooster 'Klaarkamp' bewoonden, hebben met hun werk veel betekend voor hun eiland.

Het eerste dorp bestaat niet meer. Het is rond 1760 geheel in zee verdwenen. Ondertussen hadden de bewoners al een nieuw dorp gesticht. Dit dorp ademt ook nu nog altijd rust en ruimte uit.

Met de auto kom je er niet. Het hele eiland is autovrij en alleen de bewoners zelf mogen gebruik maken van een auto. Ver komen ze er niet mee. Het aantal kilometers fietsroutes is vele malen groter dan de wegen waar je met de auto kan rijden.

Schiermonnikoog is een perfecte hotspot voor de natuurliefhebber: de helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse Flora staan vermeld (dat boek is overigens vormgegeven en opgemaakt door AndromedaDesign, de makers van DagjeFriesland), zijn op het waddeneiland terug te vinden. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland is natuurgebied, men vindt er zowel duinen, stranden, bossen, wad en een polder.

Maar ook wanneer je alleen maar wilt genieten van de rust, de dagelijkse stress compleet laten verwaaien op het strand, kilometers fietsen door de duinen en de bossen, jezelf belonen met een mok warme chocolademelk met slagroom en uitgebreid en relaxed genieten van je avondeten in één van de knusse restaurantjes is dit eiland dé hotspot.

 

 

 

Goedkope onderdelen voor de Raspberry Pi computer

De Spitkeet Harkema

It Damshûs

Overige informatie
Adres
Bezoekerscentrum
Torenstreek 20
Postbus 32
9166 ZP Schiermonnikoog
Tel. (0519) 531 641
E-mail: schiermonnikoog@
nationaalpark.nl
Openingstijden
Raadpleeg de website.
Prijzen
Raadpleeg de website.
Websites